Wollmann harti.jpg

Traian Popescu ◆ Volker Wollmann

Localităţi miniere din Transilvania, Banat şi Maramureş într-un atlas din secolul al XVIII-lea

Cuprinde 54 planse A3 cu harti si planuri miniere

2013


208 Pagini
A4, brosată
ISBN: 978-606-8573-00-7
zu haben

Volker Wollmann

renumit istoric şi muzeograf, trăieşte în Germania.
S-a născut la Sibiu, la 17 aprilie 1942, copilăria petrecându-şi-o la Sebeş. A studiat istoria antică şi arheologia la Facultatea de Istorie a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, pe care a absolvit-o în 1964. A activat ca profesor la Reşiţa. Doi ani, între 1965-1967, a fost şi directorul Muzeului Regional de-acolo. Din 1967 a lucrat ca şi cadru didactic la Institutul de Istorie şi Arheologie din cadrul Universităţii Cluj, unde a obţinut şi doctoratul cu tema „Minerit de fier, cariere şi mine de sare în Dacia romană în secolul II-III după Hristos”.
În 1988, în plin regim ceauşist, emigrează în Germania.
Dr. Wollmann ajunge, un an mai târziu, director al Muzeului Transilvănean din Gundelsheim, ocupând această funcţie până în 2001, modernizând în acea perioadă ansamblul muzeal, dar şi ridicând pedagogia muzeală la cele mai înalte standarde, secţiunea destinată saşilor ardeleni din acel muzeu fiind cea mai căutată de către toţi vizitatorii.
Din 2004, dr. Wollmann este consultant ştiinţific la Fundaţia Saşilor Transilvăneni din Munchen. Din 2000 şi până în 2006 a lucrat ca lector la Universitatea din Alba-Iulia. În mai 2006, i s-a decernat titlul de cetăţean de onoare al oraşului Sebeş, iar câteva luni mai târziu al oraşului Brad, pentru „contribuţii la explorarea istoriei mineritului în Ţara Zarandului şi angajamentul pentru dezvoltarea moştenirii culturale a municipiului Brad”.
La 13 ianuarie 2012, a fost distins de către preşedintele Germaniei cu cea mai mare decoraţie care i-ar fi putut fi atribuită în Germania: „Crucea de Merit a Ordinului de Merit”.

>>> zurück >>>